کتاب، مناسبات کوچیها و هزارهها
مؤلف: صدیقه هاشمی
جلد اول، ویراست دوم
انجلیکا اثر محمدناصر محقق است و از سوی مؤلف، در سال ۱۳۹۰ ش در شهر کابل منتشر شده است، در قطع رقعی با ۷۱ صفحه و شمارگان ۱۰۰۰ نسخه. کتاب به بررسی منازعات میان کوچیها و هزارهها در بهسود در سال ۱۳۹۰ش / ۲۰۱۱ م و واکنش سیاستمداران به رخدادهای آن زمان میپردازد.
نویسنده در مقدّمه دربارۀ انتخاب این نام برای کتاب مینویسد: «با انتخاب نام انجلیکا کوشش کردهام روی دیگر زندگیِ کوچی را که معمولاً فراموش میشود، یادآور شوم. کوچیگری فقط عقبماندگی، لجاجت و خشونت نیست. بخش دیگری از آن، زیبایی، لطافت و عطوفت است. برخلاف مرد کوچی، زن کوچی، هشیارتر، مهربانتر و انعطافپذیرتر است». او متذکّر میشود که کتاب پس از یادآور شدن برخی هشدارها و نگرانیها، توجّه مخاطب را به یک موضوع مهم جلب میکند که عبارت است از حمایت و حفاظت از جان و سرنوشت مردم.
کتاب از چند قسمت تشکیل شده است. مؤلف در سه قسمت اول با عنوانهای «شبی مهمان کوچی»، «خوات، زیبای سوخته به دست کوچی» و «قیام در راه عشق یگانه هستی» مشاهدات خود دربارۀ واردشدن کوچیها به بهسود در سال ۱۳۹۰ش و پیامدهای آن را شرح میدهد. همچنین او عملکرد و واکنش سران و سیاستمداران هزاره و غیرهزاره را نسبت به این مسئله بازگو کرده و به بخشی از سخنان هر یک از آنها استناد کرده است. این سیاستمداران عبارتاند از: (والی میدان وردک در آن زمان)، کریم خلیلی، محمد محقق، صادق مدبر، محمد اکبری. گفتگوی نویسنده با یکی از استادان مرکز ملّی پژوهشهای حقوقی کابل و نیز ذکر برخی دلایل «بحران کوچی»، قسمتهای پایانی متن اصلی کتاب را تشکیل میدهد.
در پایان کتاب، یک گزارش و یک مقالۀ پژوهشی نیز ضمیمه شده است. گزارش دربارۀ وضعیت انکشافی ولسوالیهای حصۀ اول و مرکز بهسود و دایمیرداد است و به وسیلۀ نویسندۀ کتاب، با همکاری چند تن از دانشجویان و استادان دانشگاه تهیه شده است. مقالۀ پژوهشی، به زبان انگلیسی و دربارۀ «بحران کوچی» در بهسود است. نویسندۀ آن پژوهشگری به نام لنارد میلیچ دکترای منازعات زمین است که مدتی در سازمان ملل فعالیت داشته است.
محمدناصر محقق متولد ۱۳۵۴ ش در درۀ تنور حصۀ اول بهسود است. محقق متخصص امراض داخله است و استاد دانشگاه است.
منبع: محقق، محمدناصر. (۱۳۹۰). انجلیکا. کابل: محقق.