کتاب، در تطبیق برخی مفاهیم عرفانی
مؤلف: حسن رضا فهیمی
جلد اول، ویراست دوم
این کتاب را محمدامین صادقی ارزگانی نوشته و دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیۀ قم آن را در سال ۱۳۸۴ در شهر قم ایران منتشر کرده است، در ۳۴۴ صفحه و ۱۵۰۰ نسخه. محتوای آن در حوزۀ موضوعی عرفان نظری و فلسفه قرار میگیرد و به صورت تخصصی برای مخاطب حوزوی و دانشگاهی نوشته شده است.
کتاب مقدمهای طولانی در ۵۴ صفحه و چهار فصل اصلی دارد. همچنین فهرستی ۲۲ صفحهای از آیات، روایات، اصطلاحات و منابعی که در متن به آنها ارجاع داده شده، در پایان کتاب آمده است. عناوین فصول بدین شرح است: شناختشناسی عرفانی؛ هستیشناسی توحیدی؛ شناخت انسان کامل؛ علی و ولایت الهی.
نویسنده در مقدمه مینویسد که تلاش میکند برخی از آموزههای مهم عرفانی بزرگان معرفت را بر آموزههای عرفانی علی بن ابیطالب عرضه کند و از این مسیر، به شناخت عرفان اسلامی و تبیین جایگاه آن در میان سایر علوم اسلامی کمک کند.
نویسنده در فصل اول، به تعریف، تقسیم و امکان شناخت پرداخته، آنگاه عرفان را به عنوان یکی از مسیرهای شناخت از نظر تعریف، قلمرو و ملاک اعتبار بررسی میکند. در فصل دوم، به نظریات کثرت و وحدت وجود پرداخته، دیدگاه مشترک عرفا را در بحث وحدت وجود بررسی میکند. سپس به این موارد از منظر علی بن ابیطالب میپردازد و مباحث توحیدی نهجالبلاغه را طرح میکند. در فصل سوم، مفهوم «انسان کامل» را بیان میکند و ضرورت وجود او در نظام هستی را از منظر کلام، حکمت و عرفان مطرح میکند. سپس آنها را در نهج البلاغه و سایر روایات بازگو میکند. در فصل چهارم، مبحث کلی ولایت طرح شده، تجلی آن در نبوت و امامت تشریح میشود. مفاهیم ولایت مطلقه و مقیده بررسی میشوند و در نهایت، مسئلۀ امام بودن علی بن ابی طالب و مفهوم ولایت در نهجالبلاغه مطرح میشود.
محمدامین صادقی ارزگانی متولد ۱۳۴۱ ش، عالم دینی و پژوهشگر حوزۀ فلسفه و عرفان از منطقۀ باغچارِ ولسوالی ارزگان خاص است.
منبع: صادقی ارزگانی، محمدامین. (۱۳۸۴). آموزههای عرفانی از منظر امام علی. قم: دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیۀ قم.