مدرس و عالم دینی
مؤلف: علیمدد شریفی
جلد اول، ویراست دوم
سید محمدعلی احمدی، فرزند سید چمن در تاریخ ۲۷ میزان ۱۳۳۴ ش / ۸ اکتوبر ۱۹۵۵ م، در قریۀ آخوندخیل اُلْیاتُو از توابع جاغوری ولایت غزنی به دنیا آمد. آخوند سید چمن چهل روز بعد از تولد سید محمدعلی به منطقۀ قَرهباغ ولایت غزنی و قریۀ بوسْنَه قرهباغ را برای سکونت برگزید. پس از چند سال به منطقۀ مجاورش دهِبَدَی و قریۀ کُوشَه کوچید و تا آخرین روزهای حضور در افغانستان، در آن زندگی کرد. احمدی در سن هفت سالگی به مکتبخانۀ محل رفت و تا کتاب هدایة فیالنحو را از نزد علمای دینی محل فراگرفت.
سید محمدعلی احمدی در آغاز جوانی به منطقۀ لومان جاغوری رفت و در مدرسۀ علوم دینی این منطقه درس خواند؛ اما پس از گذشت یک سال و در ۱۳۵۲ ش راهی کابل شد. ابتدا در تکیهخانۀ عرفان سید عبدالحمید ناصر و سپس مدرسۀ علوم دینی محمدیۀ سید سرور واعظ ساکن شد (فصیحی غزنوی و شریفی، ج ۲، ۱۳۹۶: ۱۱۴ تا ۱۱۵).
احمدی برای ادامۀ تحصیل، کابل را ترک کرد و در تاریخ ۲۴ جوزای ۱۳۵۴ ش وارد شهر مشهد شد. او به مدرسۀ علوم دینی جعفریه راه یافت و در آنجا اصول فقه و لمعه را از سید میرزا حسن صالحی مدرس فراگرفت و مدتی نیز در درس حاشیۀ ملا عبدالله علی واعظی شرکت کرد (موسوینژاد، ۱۳۹۳: ۲۴).
احمدی پس از دو سال تحصیل در مشهد به کشور بازگشت و با پیشنهاد مردم منطقه، او به مدت دو سال ملای مکتب آنجا شد (احمدی، سید محمدعلی، ۱۳۹۳).
بعد از تسلط حکومت تحت رهبری حزب دموکراتیک خلق افغانستان و خیزشِ مخالفان منطقه علیه حکومت، احمدی با آنان همراهی کرد ولی با شروع اختلافات داخلی، دوباره در سال ۱۳۶۱ ش به همراه خانواده به ایران بازگشت و در شهر قم ساکن شد.
احمدی در مدارس علمیۀ قم به تحصیل ادامه داد و کتابهای رسائل، مکاسب و کفایه را نزد مصطفی اعتمادی، محمدتقی ستوده و احمد پایانی فراگرفت. سپس درس خارج اصول فقه و خارج فقه را نزد محمدفاضل لنکرانی، وحید خراسانی، جواد تبریزی و ناصر مکارم شیرازی آموزش دید (فصیحی غزنوی و شریفی، ۱۳۹۶، ج ۲: ۱۱۹).
احمدی در سالهای آخر حضورش در قم به صورت شخصی تدریس را شروع کرد. او در حوزۀ علمیۀ قم کتابهای سیوطی، المنطق و بدایة الحکمه را درس گفت.
او چهارده سال است که در حوزۀ علمیۀ بندرعباس مشغول تدریس است. همچنین هفت سال است که در مراکز آموزش عالی این شهر، رشتههای کلام، تفسیر و علوم قرآنی را تدریس میکند (همان: ۱۲۰).
احمدی در کنار فعالیتهای آموزشی و علمی، دو سال در مرکز حزبالله قم مشغول پژوهش در حوزۀ مسائل تاریخی بوده، یک سال هم در بخش معارف قرآن کریم در دفتر تبلیغات اسلامی حوزۀ علمیۀ قم همکاری پژوهشی داشته و نیز در تحقیقات یکی دو جلد از تفسیر راهنمای علیاکبر هاشمی رفسنجانی هم سهم داشته است (احمدی، سید محمدعلی، ۱۳۹۳).
منابع: احمدی، سید علیبابا. (۱۳۹۳). مصاحبۀ تلفنی علیمدد شریفی با سید علیبابا احمدی. ۱۶ قوس ۱۳۹۳؛ احمدی، سید محمدعلی. (۱۳۹۳). «زندگینامۀ خودنوشت سید محمدعلی احمدی». ارسالشده به دفتر دانشنامه. ۳۰ دلو ۱۳۹۶؛ فصیحی، قربانعلی و شریفی، علیمدد. (۱۳۹۶). عالمان شیعه غزنی. جلد ۲. چاپ اول. مشهد: بدخشان؛ موسوینژاد، سید محمدعارف. (۱۳۹۳). سیوپنج عالم. قم: مجمع ذخایر اسلامی.