قریهای در ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس
مؤلف: محمدجواد علوی
جلد اول، ویراست دوم
قریۀ اربابامین در ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس واقع شده است و از شمال به قریۀ میریکتن، از جنوب به قریۀ شاهی، از شرق به قریۀ بایِل و از غرب به رودخانۀ آبکمری محدود است. اربابامین نام مالک پیشین و بنیانگذار قریه است که پنج یا شش نسل پیشتر قلعۀ این قریه را بنا گذاشته است.
راههای مواصلاتی قریۀ اربابامین به قریههای اطراف، مرکز ولسوالی و شهر قلعهنو خامه است. فاصلۀ قریه تا ولسوالی آبکمری ۳ کیلومتر و تا شهر قلعهنو مرکز ولایت بادغیس ۸ تا ۱۰ کیلومتر است (بهاری، ۱۳۹۶).
جمعیت قریۀ ارباب امین، ۲۸۰ خانوار است و اهالی این قریه از هزارۀ دایزنگی و طایفۀ میریکتن، اهل سنت و فارسیزبان هستند (بهاری، ۱۳۹۶).
آبوهوای قریۀ اربابامین سرد و کوهستانی است و عواید مردم این قریه از طریق زراعت (آبی و للمی) و مالداری تأمین میشود.
محصولات درختی اربابامین توت و پستۀ کوهی است و پستۀ آن به بازار عرضه میشود. هر خانواده به طور متوسط سالانه دوصد هزار افغانی از فروش پسته عایدات دارد (همان).
زیست جانوری قریه شامل باز، قجیر، برگوج، شاهین، عقاب، نوکنخسک، کَوْک، شیش، بودنه، کبوتر کوهی، زاغ و باشه است. پوشش گیاهی و جنگلی این قریه عبارتاند از: گاوغُنج، وُلَنگ، بوته، تلخکبوته، بوربوته، زیرۀ کوهی، چنار، بید و پستۀ کوهی (همان).
قالیبافی، گلیمبافی، جاکتبافی، جوراببافی، دستکشبافی، کـلاهدوزی، خامکدوزی و زرکدوزی هنرهای دستی زنان قریۀ اربابامین هستند (همان).
غذاهای محلی قریه عبارتاند از: خَلُوک، کلهجوش، چندگلی، اَشقاری، کشکَوْ (همان).
آب آشامیدنی ساکنان قریۀ اربابامین از چشمه و رودخانه، و آب زراعت و باغداری قریه از رودخانه تأمین میشود. انرژی برق قریه از سولر (صفحات خورشیدی) به دست میآید و نزدیکترین مرکز صحی، کلینیک جامع آبکمری است که سه کیلومتر فاصله دارد (وزارت احیاء و انکشاف دهات، ۱۳۹۶).
اطفال دورۀ ابتداییه و متوسطه را در مکتب متوسطۀ مختلط اربابامین درس میخوانند و متعلمان دورۀ بالاتر به لیسۀ روجی میروند که حدود ۳ کیلومتر فاصله دارد (بهاری، ۱۳۹۶).
منابع: بهاری، عبدالله. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با عبدالله بهاری. کابل. ۴ قوس ۱۳۹۶؛ وزارت احیاء و انکشاف دهات. (۱۳۹۶). «لیست پروژههای در حال اجرا و تکمیل شده از بابت سال ۱۳۸۰ تا ۲۵ حمل ۱۳۹۶، جدول ولایت بادغیس». کابل.