هفتهنامه، فرهنگی، پژوهشی و تاریخی
مؤلف: سید اسحاق شجاعی
جلد اول، ویراست دوم
اشک قلم هفتهنامهای فرهنگی، پژوهشی و تاریخی است که در چهار صفحه و تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در کابل منتشر میشود. شمارهای از این نشریه که در دسترس ما قرار گرفته است، این مشخصات در آن ثبت شده است: صاحب امتیاز «انجمن فرهنگی و اجتماعی دوستداران وحدت»، مدیرمسئول علی دبیر، دستیار مدیرمسئول محمداسحاق احمدی، سردبیر عزیزالله محسنی واعظزاد، دبیر بخش فرهنگ صدیقه نظری (اشک قلم، ۱۳۹۸: ۴).
اشک قلم را دانشآموزان شبانۀ «لیسۀ عالی عبدالرحیم شهید» در تاریخ ۷ جوزای ۱۳۹۱ ش / ۲۷ می ۲۰۱۲ م در کابل ایجاد کردند. دانشآموزان آن را در چهار صفحۀ دستنویس تهیه و در تخته اعلانات مکتب خود نصب میکردند. این نشریه تا شمارۀ ۵۱ به همین صورت منتشر میشد. آنها انگیزۀ خود را ارتقای سطح فکری و رشد خلاقیتهای دانشآموزان گفتهاند. صاحبامتیاز و مسئولان اولیۀ اشک قلم نیز از میان دانشآموزان بودند: مدیر مسئول سید نجیبالله رحیمی، سردبیر جمعه خان بهادری (گزارش ارسالی از اشک قلم، ۱۳۹۸).
اشک قلم از شماره ۵۲ به بعد در چهار صفحه و قطع بزرگ به صورت سیاه و سفید چاپ شد. از شماره ۸۵ تا اکنون (۱۳۹۸ ش) که به سال هشتم و شمارۀ ۱۰۷ رسیده به گونۀ مشخص در «حوزۀ هزارهشناسی» فعالیت میکند. به این ترتیب که در هر شماره زندگینامۀ یکی از شخصیتهای مردمی به نشر میرسد و با یکی از پژوهشگران تاریخ هزاره پیرامون فعالیتهای فرهنگی و پژوهشی که انجام داده، گفتوگو میشود. موضوع دیگری که به صورت مسلسل منتشر میشود «از زبان مجاهد» نام دارد و خاطرات افراد جهادی از جنگهای دهۀ شصت و هفتاد را در بر میگیرد (اشک قلم، ۱۳۹۸، ۱).
اشک قلم از سال ۱۳۹۳ تا اکنون (۱۳۹۸ ش) با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه به صورت سیاه و سفید چاپ شده است و هزینۀ آن از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ ش، از سوی دفتر معاونت دوم ریاست جمهوری پرداخت شده است و از سال ۱۳۹۵ ش به بعد کارمندان آن پرداخت کردهاند (گزارش ارسالی از اشک قلم، ۱۳۹۸).
این نشریه زیر مجموعهای به نام «گروه کاوشگری هزارستان» دارد که دربارۀ تاریخ، فرهنگ و شخصیتهای هزاره تحقیق میکند و حاصل آن در نشریه منتشر میشود (همان).
منابع: «گزارش ارسالی اشک قلم». (۱۳۹۸). ارسالشده به دفتر دانشنامه. ۱۵ عقرب ۱۳۹۸؛ اشک قلم. (۱۳۹۸). شمارۀ ۱۰۷، سال هشتم، ۱۵ عقرب ۱۳۹۸.