عالم دینی و فعال اجتماعی
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم
محمدجمعه اصغری فرزند درویش، از شاخۀ هِیچَه جاغوری در سال ۱۳۳۸ ش / ۱۹۵۹ م در منطقۀ سیاهچوب از توابع ولسوالی بَنْدَر ولایت دایکندی به دنیا آمد. او اصالتاً از ولسوالی جاغوری بود (نگاهی مختصر به زندگی شهید حجتالاسلام محمدجمعه اصغری، ۱۳۷۹: ۶؛ فصیحی و شریفی، ۱۳۹۶، ج ۲: ۴۵).
اصغری خواندن و نوشتن را در مکتبخانۀ محلی و ادبیات عرب را نزد موسی شهرستانی فراگرفت. بعد از انقلاب اسلامی در ایران، عازم آن کشور شد. پس از ورود به مشهد، ابتدا در مدرسۀ علوم دینی باقریه و سپس در مدرسۀ علمیۀ عباسقلی خان ساکن شد و علوم اسلامی را فراگرفت (همان: ۴۵ و ۴۶)
اصغری همزمان با تحصیل علوم دینی، کارهای اجتماعی، سیاسی و جهادی نیز انجام میداد و برای رفع مشکلات و ایجاد همبستگی بین مهاجران منطقۀ سیاهچوب مقیم ایران تلاش میکرد. او افرادی را برای آموزش به مرکز تربیت معلم فرستاد و بعد از پایان دوره، آنان را با بیش از دو هزار جلد کتابهای آموزشی به منطقۀ سیاهچوب اعزام کرد. همچنین در سال ۱۳۶۴ ش تعدادی از جوانان را بعد از آموزشهای نظامی، با امکانات لازم راهی جبهههای جنگ افغانستان کرد (همان: ۴۶).
اصغری در سال ۱۳۶۵ ش همراه عدهای از نیروهای فرهنگی و جهادی، با مقداری از محصولات و امکانات فرهنگی به وطن بازگشت. علاوه بر کارهای فرهنگی و تبلیغی، فعالیتهای اجتماعی و خدماتی برای مردم منطقه انجام داد که از آن جمله اتصال سرک مرکزی به مرکز ولایت غور و چغچران بود (همان).
او پس از پیروزی مجاهدین و شروع به کار دولت موقت (۱۳۷۱ ش) به کابل رفت و از طرف حزب وحدت اسلامی شاخۀ محمد اکبری به وزارت شهدا و معلولین معرفی شد و مدتی به عنوان مسئول بنیاد شهدا کار کرد (همان: ۴۶ و ۴۷). بعد از مدتی کار در کابل به منطقۀ سیاهچوب بازگشت و در سال ۱۳۷۹ ش / ۲۰۰۰ م در یکی از کشمکشهای محلی در همین منطقه به قتل رسید (همان: ۴۷).
منابع: فصیحی غزنوی، قربانعلی و شریفی، علیمدد. (۱۳۹۶). عالمان شیعۀ غزنی. جلد ۲. مشهد: بدخشان؛ «نگاهی مختصر به زندگی شهید حجتالاسلام محمدجمعه اصغری». (۱۳۷۹). در هفتهنامۀ بنیاد وحدت. سال ششم. شماره مسلسل ۲۱۵. ۱۵ ثور. ص ۶.