فعال سیاسی و وکیل شورای ولایتی
مؤلف: عصمت الطاف
جلد اول، ویراست دوم
سهرابعلی اعتمادی فرزند محمدحنیف در ثور سال ۱۳۳۶ خورشیدی در قریهٔ نَیَک چهارصدخانهٔ ولسوالی میرامور متولد شده است. او از طایفۀ شاهی است. گفته میشود که همهٔ مردم نَیَک از طایفهٔ شاهی هستند و این طایفۀ تقریباً در حدود دو صد سال پیش به قریهٔ نیک چهارصدخانه آمدهاند (اعتمادی، ۱۳۹۸؛ نظری، ۱۳۹۸).
اعتمادی تعلیمات ابتداییاش را در زادگاهش و در مدرسههای علوم دینی و سنتی زمستانی نزد سید علینقی نجفی شروع کرد و تا صرف و نحو ادبیات عربی پیش رفت. او در لیسهٔ سنگموم درس خواند و لیسانس خود را در رشتهٔ حقوق از مؤسسهٔ تحصیلات عالی خصوصی ناصر خسرو در دایکندی گرفت (اعتمادی، ۱۳۹۸؛ نظری، ۱۳۹۸؛ خبرگزاری پژواک، ۱۳۹۳).
با اوج گرفتن اختلافات گروههای جهادی و دولت جمهوری دموکراتیک خلق افغانستان در سال 1358 خورشیدی، اعتمادی به فعالیتهای سیاسی روی آورد (اعتمادی، ۱۳۹۸). در این تاریخ، مردم گیروی علیای شارستان (قریههای میرغلام، ندک، اشتو، بردیز، بَرگَر و چهارصدخانه) با حوزههای دیگر شارستان (حوزهٔ پیتاب و گیروی پایین) دچار اختلافاتی شدند و بزرگان این قریهها به شورای انقلابی اتفاق اسلامی افغانستان مراجعه کردند و حوزهای را به نام حوزهٔ گیروی شارستان با مرکزیت بَرگَر ایجاد کردند. اعتمادی از سوی حوزهٔ گیروی علیای شارستان به عنوان نماینده به شورای اتفاق معرفی شد و کارش را در کمیسیون جهاد شورای اتفاق شروع کرد. با آغاز سال ۱۳۵۹ ش که قوای دولتی از جهات مختلف به سمت هزارهجات سوق داده شدند تا مخالفتها را سرکوب کنند، اعتمادی از سوی شورای اتفاق به عنوان سرقومندان نیروهای مخالف در یکهاولنگ و پنجو تعیین شد و در جریان جنگ در هزارهجات به عنوان هماهنگکننده در پنجو فعالیت کرد (همان).
اعتمادی در سروسامان دادن به کارهای حوزهٔ یکهاولنگ بعد از شکست قوای دولتی نقش مؤثر داشت و به مدت شش ماه از سوی شورای اتفاق به عنوان رئیس حوزه یا ولسوال پنجو گماشته شد. سپس در حدود هشت ماه معاون حوزهٔ چل و آبخورَک ولایت سمنگان کار کرد و بعد به عنوان رئیس حوزه در ولسوالی سیغان ولایت بامیان معرفی شد و کمتر از یک سال در این سمت کار کرد (اعتمادی، ۱۳۹۸؛ نظری، ۱۳۹۸).
با فروپاشی شورای انقلابی اتفاق اسلامی افغانستان، اعتمادی به چهارصد خانه برگشت. در این مدت زمینۀ آشناییاش با سازمان نصر افغانستان فراهم شد و او به این حزب پیوست. با گسترش جنگهای داخلی در دههٔ ۱۳۶۰ خورشیدی در مناطق مرکزی ازجمله شارستان، او در سال ۱۳۶۵ ش به ایران مهاجرت کرد و مدتی در مشهد و قم درسهای علوم دینی خواند و در مشهد به مدت یک سال رئیس دفتر سازمان نصر بود. اعتمادی در اوایل سال ۱۳۶۹ ش به افغانستان برگشت. در این زمان احزاب جهادی هزارهجات را به چند ولایت تقسیم کرده بودند و یکی از این ولایات دایکندی بود. محمدکاظم افکاری شارستانی به عنوان والی و اعتمادی به عنوان مدیر اداری شورای ولایتی این ولایت منصوب شد. اعتمادی تقریباً تا سال ۱۳۷۲ ش در این سمت انجام وظیفه کرد (همان).
با روی کار آمدن دولت برهانالدین ربانی، در سال ۱۳۷۲ ش اعتمادی برای شرکت در شورای اهل حل و عقد (شورایی که به خاطر تصویب قانون اساسی و تشکیل کابینهٔ دولت ایجاد شده بود) به کابل رفت؛ اما عبدالعلی مزاری دبیرکل حزب وحدت اسلامی افغانستان با این شورا مخالفت کرد و آن را عمدتاً طرفداران حزب جمعیت اسلامی و غیرفراگیر خواند و تحریم کرد. اعتمادی در زمستان این سال به عنوان منشی دوم دبیرکل حزب وحدت مشغول به کار شد (همان).
اعتمادی در سال 1373 ش به دایکندی برگشت و به عنوان مسئول حزب وحدت اسلامی افغانستان در منطقهٔ چهارصدخانه کار کرد. او در زمان توافق حزب وحدت و حکومت برهانالدین ربانی به عنوان مدیر مالی و اداری ولسوالیِ شاه طوس بود. اعتمادی در زمان طالبان به عنوان رئیس کمیسیونی که به خاطر تنظیم امور منطقهٔ چهارصدخانه ایجاد شده بود، کار کرد (همان).
اعتمادی در دوران پس از طالبان در دور اول انتخابات شورای ولایتی دایکندی در ۱۳۸۳ ش خود را نامزد کرد و بعداً به نفع یکی از دوستانش کنار رفت. در دور دوم و سوم باز هم خود را کاندیدا کرد و در هر دو دور موفق شد. اعتمادی در دور اول وکالتش یک سال سمت منشی و دو سال دیگر سمت ریاست شورای ولایتی ولایت دایکندی را به عهده داشت. او در دور دوم وکالتش دو سال به عنوان رئیس شورای ولایتی کار کرد. اکنون (۱۳۹۸ ش) وکیل مردم در شورای ولایتی ولایت دایکندی است (اعتمادی، ۱۳۹۸؛ نظری، ۱۳۹۸).
اعتمادی در کنار کارها و مشغلههای سیاسی و فعالیتهای اجتماعی، به شعر و ادبیات نیز گرایش دارد و در این زمینه شعروارههای منتشر نشده دارد (اعتمادی، ۱۳۹۸).
منابع: اعتمادی، سهرابعلی. (۱۳۹۸). مصاحبۀ تلفنی عصمت الطاف با سهرابعلی اعتمادی. ۲۳ عقرب ۱۳۹۸؛ خبرگزاری پژواک. (۱۳۹۳). «زندگینامۀ اعضای جدید شوراى ولایتى دایکندى». بازیابی 20 قوس 1398. www.pajhwok.com؛ نظری، اسدالله. (۱۳۹۸). مصاحبۀ تلفنی عصمت الطاف با اسدالله نظری. ۲۰ قوس ۱۳۹۸.