فعال سیاسی و اجتماعی
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم
یاسین اکبری فرزند غلامرسول از طایفۀ شاهکرم، در سال ۱۳۴۹ ش / ۱۹۷۰ م در قریۀ قُوْچَنْقِیْ (سُرخقُول) از توابع ولسوالی اَشْتَرلَی ولایت دایکندی به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را نزد پدرش شروع کرد و در مکتبخانۀ زادگاهش جامعالمقدمات را نزد قربانعلی مهدوی بَغَلکَنْدُو فراگرفت. از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ ش به مدرسۀ علوم دینی المهدی شیخمیران رفت و درسهای متداولی مثل صرف، نحو، منطق، اصول و فقه را نزد محمداسحاق محقق نوجک فراگرفت (اکبری، ۱۳۹۶).
اکبری در خزان سال ۱۳۶۸ ش به ایران رفت و در شهر قم در مدت دوازده سال ادبیات عرب و فقه و اصول را تا اتمام کفایتین (پایۀ دهم برای طلاب غیرایرانی) نزد استادانی چون فاضل لعلی، صالحی مدرس، محمدی خراسانی، حسینی بوشهری، وجدانی فخر، موسوی تهرانی و رحمانی سبزواری به پایان رساند و مدتی هم در درسهای خارج فقه و اصول جعفر سبحانی و مکارم شیرازی شرکت کرد. او در مدت تحصیل در قم توانست مدرک لیسانس معارف اسلامیاش را از جامعةالمصطفى العالمیه بگیرد (همان).
اکبری پس از سقوط طالبان و تأمین امنیت و آرامش نسبی در کشور، در سال ۱۳۸۱ ش به افغانستان بازگشت و در ولسوالی اَشْتَرلَی به تدریس در مدرسۀ علوم دینی المهدی شیخمیران مشغول شد و مدت چهار سال در این مدرسه تدریس کرد (همان).
اکبری در سال ۱۳۸۳ ش در انتخابات شورای ولایتی دایکندی شرکت کرد و به این شورا راه یافت. در انتخابات داخلی شورا هم به عنوان رئیس شورای ولایتی انتخاب شد. او حدود دو سال به عنوان رئیس این شورا و دو سال دیگر به عنوان عضو شورا ایفای وظیفه کرد (آیتی، ۱۳۹۰: ۸۶).
اکبری بعد از فراغت از دورۀ چهارسالۀ وکالت در شورای ولایتی، به عنوان آمر خدمات اجتماعی و فرهنگی در ادارۀ ولایت دایکندی به فعالیت شروع کرد و مدت سه سال در این منصب مشغول کار بود. در کنار آن توانست در سال ۱۳۹۳ ش از مؤسسۀ تحصیلات عالی ناصر خسرو دایکندی، مدرک لیسانس فقه و معارف اسلامی را بگیرد (اکبری، ۱۳۹۶).
اکبری در زمان کمپاین ریاست جمهوری سال ۱۳۹۳ ش با تیم اصلاحات و همگرایی (عبدالله عبدالله و معاون دومی محمد محقق) همراه شد و مسئولیت تبلیغات این تیم را در ولایت دایکندی قبول کرد. به همین دلیل از وظیفۀ دولتیاش استعفا داد. او پس از انتخابات و روی کار آمدن دولت وحدت ملی، در پست معاونت اداری ریاست دفتر معاون دوم ریاست اجرائیه به کار مشغول شد و سه سال است که در این اداره ایفای وظیفه میکند (همان).
اکبری در سال ۱۳۸۹ ش به مناسبت شرکت در جرگۀ ملی مشورتی صلح که در کابل برگزار شده بود، از دست رئیس جمهور حامد کرزی، مدال افتخاری صلح دریافت کرد. همچنین چندین تقدیرنامۀ درجه دوم و سوم دولتی در زمان تصدی وظیفه در ادارۀ ولایت دایکندی و ادارۀ ریاست دفتر معاونت دوم ریاست اجرائیه دریافت کرد (همان).
منابع: آیتی، عبدالقیوم. (۱۳۹۰). تمدن و فرهنگ شیعیان افغانستان (از صفویه تا دورۀ معاصر). قم: مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی؛ اکبری، یاسین. (۱۳۹۶). مصاحبه اینترنتی محسن شریفی با یاسین اکبری.۱۳ اسد ۱۳۹۶.