فعال سیاسی و اجتماعی
مؤلف: محمدجواد علوی
جلد اول ویراست دوم
صفورا ایلخانی فرزند کرنیل نوازشعلی خان در سال ۱۳۵۷ ش / ۱۹۷۸ م در قریۀ دهسرخ ولسوالی یکهاولنگ ولایت بامیان به دنیا آمد (ایلخانی، ۱۳۹۶). نوازش خان فرزند میر محمد ایلخانی از خانهای دورۀ امیر عبدالرحمان خان بود و عنوان ایلخانی برای اعضای این خانواده بعد از سال ۱۳۸۱ ش انتخاب شده است (متقی، ۱۳۹۸).
صفورا یکی از چهار فرزند ازدواج سوم کرنیل نوازشعلی خان است. از ده فرزند خانواده، فقط صفورا و سه برادرش توانستند به تحصیلات عالی و مسلکی بپردازند. صفورا پدرش را در دو سالگی از دست داده و در همان سن همراه با برادر بزرگش از یکهاولنگ به کابل نقل مکان کرد. او در سال ۱۳۸۸ ش ازدواج کرد و سه فرزند دارد. ایلخانی تا اتمام صنف ۱۲ در لیسۀ حکیم ابوالقاسم فردوسی واقع در مکروریان سوم کابل درس خوانده است. او پس از سقوط دولت نجیبالله در سال ۱۳۷۱ ش همراه با خانوادۀ برادرش از کابل به یکهاولنگ رفت و مدتی در آنجا اقامت کرد. در سال ۱۳۷۴ ش در رشتۀ زراعت دانشگاه بلخ پذیرفته شد و در سال ۱۳۹۶ ش از دورۀ ماستری در رشتۀ روابط بینالملل از دانشگاه کاتب فارغالتحصیل شد.
با هجوم طالبان در سال ۱۳۷۷ ش به شهر مزار شریف، ایلخانی ناگزیر بار دیگر به قریۀ دهسرخ یکهاولنگ بازگشت و به صورت مخفیانه و به دور از چشم طالبان به تعلیم دختران پرداخت (ایلخانی، ۱۳۹۶).
ایلخانی سپس به عنوان کارمند کمیساریای عالی پناهندگان، معاون ساحوی این نهاد و معاون سیاسی و حقوق بشر سازمان ملل متحد خدمت کرد. او در لویهجرگۀ اضطراری به نمایندگی از ولسوالی یکهاولنگ ولایت بامیان شرکت کرده بود (وبسایت پارلمان افغانستان، ۱۳۹۶)
صفورا ایلخانی در دور اول انتخابات پارلمانی در سال ۱۳۸۳ ش کاندیدا شد و به نمایندگی از ولایت بامیان به ولسیجرگه راه یافت. در دور دوم انتخابات پارلمانی نیز به نمایندگی از مردم بامیان راهی مجلس شد. او در این دو دوره نمایندگی در کمیسیونهای تفتیش مرکزی، شهدا و معلولین، محیط زیست، حقوق بشر، جامعۀ مدنی و امور زنان عضویت داشته است. ایلخانی طی دو دوره وکالت پارلمان (دورۀ پانزدهم و شانزدهم)، از سوی پارلمان افغانستان به کشورهای زیادی از جمله کانادا، بلجیم، سریلانکا و فرانسه سفر کاری داشته است (ایلخانی، ۱۳۹۶).
منابع: ایلخانی، صفورا. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با صفورا ایلخانی. کابل. ۱۵ جوزا ۱۳۹۷؛ متقی، محمدنبی. (۱۳۹۸). مصاحبۀ حضوری پروین ولیزاده با محمدنبی متقی. مشهد. ۲۹ سرطان؛ وبسایت پارلمان افغانستان. (۱۳۹۶). «زندگینامۀ وکلای ولسیجرگه، ولایت بامیان، صفورا ایلخانی».wj.parliament.af.