قریهای در ولسوالی خرم سارباغ ولایت سمنگان
مؤلف: محمدجواد علوی
جلد اول، ویراست دوم
قریۀ آغورقول به صورت خانههای پراکنده در دامنهها و درههای آغورکوه ولسوالی خرم سارباغ ولایت سمنگان قرار دارد و قریههای نزدیک به آن، بشقل، آقچشمه و گنجشکک هستند. راههای مواصلاتی آغورقول خامه است و فاصلۀ قریه تا ولسوالی ۴۵ کیلومتر و تا ولایت ۱۰۰ کیلومتر است (فرداد، ۱۳۹۶؛ عبدالفتاح، ۱۳۹۶).
جمعیت قریۀ آغورقول بیش از ۱۰۰ خانوار برآورد شده است که از طایفۀ بهسود و اسماعیلیمذهب هستند. اهالی قریۀ آغورقول مدعی هستند که ریشهشان به طایفۀ بهسود میرسد و در دورۀ امیر عبدالرحمان خان به اینجا کوچ داده شدهاند (همان).
آبوهوای قریۀ آغورقول سرد، کوهستانی و برفگیر است و معیشت مردم این قریه از طریق زراعت و مالداری تأمین میشود. زمینهای زراعتی قریه بیشتر للمی است. گیاهان این قریه عبارتاند از چُوْکْرِیْ، کروش، کُوْدَهْ، بولانک، کمی، خار، بُزْباش، بدره، چمن، قَرْغَنَهْ، چاکَهْ، سُلبی/ شُلبِی، درخت چنار و بید کوهی (همان).
گلیمبافی، قالیبافی، دستکشبافی، جاکتبافی، تولید نمد، خورجین، دسترخوان و خامکدوزی صنایع دستی زنان قریه را تشکیل میدهد (همان). غذاهای محلی قریه عبارتاند از: اوماج، کُوچَه، گوشت کُوچَه، شولۀ غوربندی، کشکَوْ، حلوا (برنجی و گندمی) (همان).
مردم این قریه به مکتب، کلینیک، آب صحی و انرژی برق دسترسی ندارند. آب آشامیدنی آغورقول از یک چشمۀ خُرد و کمآب تأمین میشود و قریه فاقد برق است. تعداد کمی از اطفال قریه به مکتب ابتدائیۀ گنجشکگ میروند که بیش از ۵ کیلومتر دور است. نزدیکترین مرکز صحی به آغورقول، کلینیک جامع ولسوالی است که حدود ۳۰ کیلومتر با قریه فاصله دارد (وزارت احیاء و انکشاف دهات، ۱۳۹۶).
در سالهای گذشته حدود ۴۰ خانواده به دلایل ناامنی، خشکسالی، بیکاری، فقر، فقدان امکانات تعلیمی و خدمات صحی از آغورقول به شهرهای بزرگ و کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند. ملا یارمحمد عالم دین و متنفذ این قریه است (فرداد، ۱۳۹۶؛ عبدالفتاح، ۱۳۹۶).
منابع: عبدالفتاح. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با عبدالفتاح باشندۀ ولسوالی خُرَم سارباغ. کابل. ۲۲ عقرب ۱۳۹۶؛ فرداد، صفدر. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری محمدجواد علوی با صفدر فرداد. کابل. ۲۲ عقرب ۱۳۹۶؛ وزارت احیاء و انکشاف دهات. (۱۳۹۶). «لیست پروژههای در حال اجرا و تکمیل شده از بابت سال ۱۳۸۰ تا ۲۵ حمل ۱۳۹۶، جدول ولایت سمنگان». کابل.