قریهای در ولسوالی سیغان ولایت بامیان
مؤلف: آمنه اخلاقی و حسنرضا فهیمی
جلد اول، ویراست دوم
امرود یکی از قریههای ولسوالی بامیان است. امرود از شرق به پِیشَنْگ بَیانی، از غرب به درهای که به پیشنگ متصل میشود، از شمال به کوهی که بین سیغان و کَهمَرد قرار دارد و از جنوب به کوهها و ییلاقهای بیانی متصل میشود. این قریه از قریههای همجوارِ مزارقول و پیشنگ بیانی است. دلیل نامگذاری این قریه به امرود، فراوانی درخت امرود در زمانهای گذشته در این منطقه بوده است. (سیغانی، ۱۳۹۸) فاصلۀ آن تا مرکز ولسوالی ۳۰ کیلومتر است (سیغانی، ۱۳۹۶). حدود ۵۰ خانوار در آن زندگی میکنند (جدول قریهجات ولایت بامیان، ۱۳۹۵).
برخی گفتهاند حدود پانزده خانوار این جمعیت از هزارههای شیعهاند و بقیه را هزارههای اهل سنت تشکیل میدهند (فرزان، ۱۳۹۷). اما برآورد دقیق تر این است که تعداد ساکنان این منطقه بیش از صد خانوار است که از هزارههای اهل سنت و شیعه تشکیل شدهاند. هزارههای شیعه که تعداد آنان به بیش از پنجاه خانوار میرسد، اکثراً در دهنمزار قول امرود سکونت دارند (سیغانی، ۱۳۹۶). عدهای از قوم تاجیک اهل سنت نیز در این قریه زندگی میکنند (حیدری، ۱۳۹۱، ج ۳: ۷۵). در امرود دو مسجد بزرگ و زیبا وجود دارد؛ یکی در دهن مزار قول و مربوط به شیعیان هزاره و دیگری در امرود مرکزی متعلق به اهل سنت است.
شغل مردم امرود، مالداری و زراعت است. امرود یکی از مناطق گرم ولایت بامیان است و محصولات زراعی آن بادام، ناک، زردآلو، انگور، انار، املوک، گندم، جو، جواری، لوبیا، برنج و انواع حبوبات است. محصولات امرود در دو فصل قابل کاشت و برداشت است.
سه قریۀ پیشنگ، دهن سیغان و امرود یک مکتب متوسطه دارند که در پیشنگ موقعیت دارد و محصلان امرود در آن تحصیل میکنند (فرزان، ۱۳۹۷). زیارتگاهی به نام «خواجه وخم» در امرود وجود دارد که مردم در ایام نوروز به آنجا میروند (سیغانی، ۱۳۹۶). و نیز مزار مشهور دیگر به نام میر هیبت است که اکثر بیانیها او را جدشان میدانند. این زیارت در بین امرود و مزار قول موقعیت دارد (سیغانی، ۱۳۹۸).
شخصیت های تـأثیر گذار امرود چه در گذشته و چه در زمان حاضر عبارتاند از میرزا سید عالم خان، فرمانده عبدالستار، سارنوال نقیبالله سیغانی و نیز فضلالدین، عبدالصبور و بقاءالدین.
منابع: ادارۀ مرکزی احصائیه. (۱۳۹۶). «جدول فهرست لیست قریهجات ولسوالی سیغان ولایت بامیان». کابل؛ حیدری، گلشاد. (۱۳۹۱). بررسی تحولات سیاسی و اجتماعی بامیان در دو سدۀ اخیر. جلد ۳. کابل: مرکز فرهنگی و اجتماعی سلام؛ سیغانی، غلامسخی. (۱۳۹۶). مصاحبۀ اینترنتی آمنه اخلاقی با غلامسخی سیغانی. ۱۸ سرطان ۱۳۹۶؛ فرزان، قدرتالله. (۱۳۹۷). مصاحبۀ اینترنتی حسنرضا فهیمی با قدرتالله فرزان سیغانی. ۱۲ ثور ۱۳۹۷. سیغانی، نقیبالله. (۱۳۹۸). مصاحبۀ حضوری حسنرضا فهیمی با نقیبالله سیغانی. ۲۰ میزان ۱۳۹۸.