شاعر و فعال فرهنگی
مؤلف: زهرا حسینزاده
جلد اول، ویراست دوم
سید حیدر احمدی بلندی، فرزند سید احمد در سال ۱۳۶۴ ش در قریۀ پای زیارت میر سید علی از توابع ولسوالی بلخاب در ولایت سرپل به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی را در مکاتب میر سید علی و سید جمالالدین بلخاب فراگرفت و بعدها در لیسۀ عالی استقلال مزارشریف ادامۀ تحصیل داد (خلیق، ۱۳۸۷: ۶۲۲؛ عصیان، ۱۳۸۵: ۲۸ و ۲۹).
او لیسانس خود را در سال ۱۳۸۹ ش از دانشکدۀ زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران دریافت کرد و در سال ۱۳۹۳ ش در مقطع کارشناسی ارشد وارد همان دانشکده شد. تحصیل در مقطع دکترا را از سال ۱۳۹۵ ش آغاز کرد و هماکنون مشغول سپریکردن این دوره در دانشگاه تهران است (احمدی بلندی، ۱۳۹۶).
احمدی بلندی در سال ۱۳۸۴ ش فعالیتهای فرهنگیاش را با عضویت در انجمن قلم افغانستان و انجمن نویسندگان بلخ آغاز کرد. او همراه تعدادی از شاعران جوان ولایت بلخ، از مؤسسان «حلقۀ ادبی زلف یار» است. وی سردبیر هفتهنامۀ ظهور، سردبیر روزنامۀ عصر نو از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ ش و دبیر خبر آن نشریه در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ و بعد از آن مدیر مسئول عصر نو از سال ۱۳۹۷ تاکنون (۱۳۹۸ ش) (احمدیبلندی، ۱۳۹۸)، دبیر فرهنگی هفتهنامۀ سلام، دبیر خبر رادیو تلویزیون ملی ولایت سرپل، خبرنگار روزنامۀ ماندگار و عضو هیئت تحریریۀ چندین نشریۀ دیگر در کابل و بلخ بوده است. احمدی بلندی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ ش مدیریت «لیسۀ عالی مهر» را در مزارشریف به عهده داشته و همزمان با اینها به عنوان مدرس و آموزگار ادبیات فارسی نیز در دانشگاهها و مکاتب ولایت بلخ تدریس کرده است (همان).
او با عضویت در «بنیاد فرهنگی راه تقوا» در مزارشریف، کنگرۀ شعر مذهبی را به صورت اختصاصیِ این نوع شعر، در ولایت بلخ به راه انداخت و دبیری آن را بر عهده گرفت. تا کنون دو دورۀ این کنگره با نام «سوگوارۀ شعر آیینی اسوه» برگزار شده است (همان).
احمدی بلندی بیشتر در قالب غزل و رباعی شعر میسراید. بیشتر آثارش موضوعات مذهبی، اجتماعی و عاشقانه دارد. در خزان ۱۳۹۵ ش به کوشش او کتاب عشق با حروف مقطعه که گزیدهای از شعر مذهبی معاصر افغانستان است، منتشر شده است.
«شاهنامهپژوهی در افغانستان»، «صلح از دیدگاه مولانا» و «شعر آیینی افغانستان» عنوان مقالاتی است که تا کنون از او چاپ شده است (همان).
منابع: احمدی بلندی، سید حیدر. (۱۳۹۶). «زندگینامه خودنوشت سید حیدر احمدی بلندی»؛ احمدی بلندی، سید حیدر. (۱۳۹۸). مصاحبۀ اینترنتی زهرا حسینزاده با سید حیدر احمدی بلندی. ۷ سنبله ۱۳۹۸؛ خلیق، صالح محمد. (۱۳۸۷). تاریخ ادبیات بلخ. کابل: انجمن نویسندگان بلخ؛ عصیان، محمد صادق. (۱۳۸۵). سیما و سخن، شاعران و نویسندهگان بلخ، سمنگان و سرپل. کابل: میوند.