از باورهای مردم
مؤلف: صدیقه هاشمی و زهرا حسینزاده
جلد اول، ویراست دوم
یکی از باورهای رایج در میان هزارهها مربوط به چای است که تقریباً در تمام مناطق هزارهجات وجود دارد (برهانی، بیانی، عباسزاده، فیاض و محسنی واعظزاد، ۱۳۹۸). مردم معتقدند در هنگام نوشیدن چای، اگر شمّۀ آن به حالت ایستاده و شناور درون پیالۀ میزبان یا مهمان قرار بگیرد، برای صاحبخانه مهمان خواهد آمد، حتی اگر این شمه در پیالۀ کسی به جز صاحبخانه دیده شود (مظفری، ۱۳۹۶؛ اعتمادی، ۱۳۹۸).
چای دارای دو قسمت برگ و چوب است که برگش در پیاله نمیایستد و چوب آن ایستاده و شناور میشود. مردم بر عقیدهاند که به تعداد چوبها مهمان خواهد آمد (شجاعی، ۱۳۹۸). شمۀ بزرگ حکایت از مهمان بزرگ و شمۀ کوچک حکایت از مهمان کوچک از لحاظ جثه دارد (عباسزاده، ۱۳۹۸). این باور در دایکندی بسیار قوی بود و حتی آمادگی برای مهمان میگرفتند (بیانی، ۱۳۹۸).
منابع: اعتمادی، عوضعلی. (۱۳۹۸). مصاحبۀ حضوری زهرا حسینزاده با عوضعلی اعتمادی. مشهد. ۲۶ اسد ۱۳۹۸؛ بیانی، عزیزالله. (۱۳۹۸). مصاحبۀ حضوری زهرا حسینزاده با عزیزالله بیانی. مشهد. ۲۶ اسد ۱۳۹۸؛ برهانی شارستانی، محمدعلی. بیانی، علی. عباسزاده، اسکندر. فیاض، محمدحسین و محسنی واعظزاد. عزیزالله. (۱۳۹۸). مصاحبۀ اینترنتی زهرا حسینزاده با برهانی شارستانی، بیانی، عباسزاده، فیاض و محسنی واعظ زاده. ۲۹ میزان ۱۳۹۸؛ شجاعی، سیداسحاق. (۱۳۹۸). مصاحبۀ حضوری زهرا حسینزاده با عوضعلی اعتمادی. مشهد. ۲۶ اسد ۱۳۹۸؛ مظفری، سیدابوطالب. (۱۳۹۶). مصاحبۀ حضوری پروین ولیزاده با سید ابوطالب مظفری. مشهد. ۱۵ سنبله ۱۳۹۶.