کتاب، فقهی در زمینۀ بانکداری اسلامی
مؤلف: علی جعفری
جلد اول، ویراست دوم
این کتاب به زبان عربی، اثر آیتالله محمداسحاق فیاض است و موسی دانش آن را با عنوان بانکداری اسلامی به زبان فارسی ترجمه کرده است. ترجمۀ فارسی آن را انتشارات آستان قدس رضوی در سال ۱۳۹۲ ش منتشر کرده است، با ۳۲۴ صفحۀ رقعی و شمارگان ۳۰۰۰ نسخه. مؤلف این کتاب از هزارههای جاغوری است که در کودکی به نجف رفته و در حال حاضر (۱۳۹۶) یکی از مراجع صاحبنام در حوزۀ علمیۀ این شهر است.
وی در این کتاب، مشکل معاملات ربوی بانکها و تبدیل آن را به معاملات غیرربوی و مشروع در اسلام بررسی میکند. همچنین با آگاهی از مسائل جدید اقتصادی و بانکی و تسلط و احاطه به دانش فقه، شش جایگزین را بهمنظور رهایی از ربا در مبادلات بانکی مطرح میکند. برشمردن خدمات بانک در ابعاد گوناگون زندگی اقتصادی مردم و استنباط احکام شرعی این خدمات، یکی از مسائلی است که در این کتاب بررسی شده است (فیاض، ۱۳۹۲: ۳۹).
بررسی احکام شرعی دادوستد سهام، اوراق (اوراق بهاداری که شرکتهای سهامی با بهای اسمی مشخص صادر میکنند) و تغییر بهای این سهام و اوراق مانند سایر کالاها، موضوع دیگری است که نویسنده در این کتاب به آن توجه دارد. همچنین در این کتاب پاسخ مجموعه پرسشها و استفتاهایی که از نویسنده (بهعنوان مرجع تقلید شیعه) پیرامون عقود، معاملات و دادوستدهای جاری در بازارهای بورس شده است، نیز آورده شده است.
آیتالله محمداسحاق فیاض اصالتاً از منطقۀ شیرداغ است و در سال ۱۳۰۹ ش در قریۀ صوبه از توابع مسکه جاغوری به دنیا آمده است. او یکی از مراجع تقلید شیعیان است و در شهر نجف، کشور عراق زندگی میکند.
منبع: فیاض، محمداسحاق. (۱۳۹۲). احکام البنوک (والاسهم و السندات و الاسواق المالیه (البورصات) من وجهه النظر السلامیة). ترجمۀ موسی دانش. مشهد: آستان قدس رضوی.