کتاب، دربارۀ تقابل اسلام و جاهلیت
مؤلف: محسن شریفی
جلد اول، ویراست دوم
این کتاب تألیف احمد سعادت است. آن را مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی در سال ۱۳۹۵ ش در مشهد چاپ و منتشر کرده است، در ۲۸۰ صفحۀ قطع رقعی با شمارگان ۸۰۰ نسخه. مؤلف با طرح سؤالاتی مثل جایگاه اعتقادی هر فرد، نسبتش با حق و حقگرایی، معیار و قرائتش از اسلام و نظایر آن، در صدد ارائۀ تعریف از اسلام و جاهلیت و محورهای تقابل این دو با هم است.
بر همین اساس کتاب خود را بر سه محور تنظیم کرده است. ابتدا به معنا و مفهوم اسلام و جاهلیت، انواع جاهلیت و شاخصههای هر یک میپردازد. سپس محورهای تقابل اسلام و جاهلیت را در حوزههای مختلف معرفتشناسی، اعتقادی، اخلاقی _ ارزشی و عملی _ رفتاری برمیشمارد.
مؤلف برخی تقابلهای اسلام و جاهلیت را در محورهای ذیل میداند؛ دربارۀ حقیقت، مشخصۀ اصلی جاهلیت «ظن جاهلیت» به غیر حق است و مشخصۀ اصلی اسلام «ایمانِ» استوار به غیب. در باب ارزش و اخلاق، مشخصۀ جاهلیت «حمیت» (رذیلت اخلاقی) است و مشخصۀ اسلام «فضیلت» اخلاقی؛ در باب مسائل رفتاری در حوزۀ اجتماعی و داوری انسانی، مشخصۀ جاهلیت «حکم جاهلیت» است که دارای دو خصیصۀ ظن و ظلم است و شاخصۀ اسلام «عدالت اسلامی» است که دارای دو خصیصۀ یقین و عدالت است. در پایان از شناخت و اطاعت از «ولایت حقۀ مطلقه»، پیامبر و امام به عنوان راهحلهای خروج از جاهلیت بحث میکند.
احمد سعادت فارغ التحصیل دکترای فلسفۀ اسلامی و استاد جامعةالمصطفی العالمیه قم است. او در سال ۱۳۵۸ ش در ولسوالی ورس به دنیا آمده است.
منبع: سعادت، احمد. (۱۳۹۵). اسلام و جاهلیت. مشهد: مرکز بینالمللی ترجمه و نشر المصطفی.