فعال سیاسی و اجتماعی
مؤلف: محمدجواد علوی و علی جعفری
جلد اول، ویراست دوم
حیدرعلی اعتمادی فرزند موسی از طایفۀ سهپای در سال 1334 ش / 1955 م در قریۀ پیتاوشور ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور به دنیا آمد. او در نوجوانی سه سال چوپانی کرد و سواد ابتدایی را پیش ملای منطقه در زادگاهش به پایان رساند. بعد از آن ادبیات عرب و منطق را تا سال 1357 ش نزد حاجی حسینداد راشدی (یخک)، ملکحسین محقق قزیل، اسحاق فاضل ناو قبرستان و حاجی سفر احسانی خواند.
اعتمادی سال1358 ش را آغاز فعالیتهای فرهنگی و سیاسی خود میداند. او میگوید در این سال همراه با دیگر همصنفانش علیه آنچه خودسریهای اربابها و میرهای منطقه قلمداد میکردند، موضع گرفته و اطلاعیه دادهاند. در اواخر همین سال تحت تأثیر سید شهابالدین حسینی (ضیاء)، هوادار شورای انقلابی اتفاق اسلامی افغانستان شد و به عنوان مسؤل فرهنگی شورای اتفاق علیه اربابها و میرها بنای مخالفت گذاشت. او در سالهای 1360 و 1361 ش همراه با سید محمدرضا موسوی قلعهچه به عنوان نمایندۀ مردم لعل در ورس، مرکز شورای اتفاق در بخش فرهنگی آن فعالیت داشت. اعتمادی در سال 1362 ش علیه شورای اتفاق تغییر موضع داد و بنای شورش گذاشت و در ادامه به ایران مهاجر شد. او وارد حوزۀ علمیۀ مشهد شد و تا سال 1364 ش اصول و فقه را نزد سید میرزاحسین صالحی و واعظی خاوری خواند. اعتمادی در این سالها همراه با سید نادرشاه بحر به سازمان نصر افغانستان گروید، اما هر دو در سال1364 ش با کاروان حزب پاسداران جهاد اسلامی به افغانستان برگشتند.
اعتمادی خود را از آغازگران تشکیل حزب وحدت میداند که در جلسات منجر به تشکیل آن در حمل ۱۳۶۷ ش در لعل شرکت داشته است. او در تعیینات 1367 ش حزب وحدت، بهعنوان معاون سیاسی آن حزب در ولایت غور مقرر شد.
اعتمادی از 1381 ش به مدت 6 سال بهعنوان مأمور مالیۀ ولسوالی لعل و سرجنگل انجام وظیفه کرد. او از سال 1387 تا 1390 ش مسؤلیت ولسوالی لعل و سرجنگل را به عهده داشت. او ارائه خدماتی نظیر ساخت کلنیکهای «دایاک» در سرجنگل، کرمان و گرماب، ساخت مکتب در چند منطقه و اعمار راههای موتر رو در بیشتر قریههای این ولسوالی را از فعالیتهای این دوره مسئولیت خود میداند.
اعتمادی در سال 1392 ش عضو شورای عالی صلح در ولایت غور شد. هم زمان با آن در سالهای 1396 و 1397ش مشاورِ وزارت شهرسازی بود. او در انتخابات ولسیجرگۀ سال 1397 ش کاندیدا شد اما رأی لازم نیاورد. اعتمادی در سال 1398 ش مشاور معاون دوم رئیس جمهوری شد.
اعتمادی در سال 1357 ش ازدواج کرد و دارای چهار دختر و چهار پسر است که اکثریت آنان از تحصیلات عالی برخوردارند.
منبع: اعتمادی، حیدر علی (1398). مصاحبۀ حضوری علی جعفری و محمد جواد علوی با حیدرعلی اعتمادی. کابل. 15 قوس 1398.