وکیل دورۀ شانزدهم ولسی جرگه
مؤلف: محمدجواد صفدری
جلد اول، ویراست دوم
چمنشاه اعتمادی فرزند سلطان، در سال ۱۳۵۱ ش / ۱۹۷۲م در قریۀ شیبار ولسوالی مالستان ولایت غزنی متولد شد. در ششسالگی وارد مکتب شد و در صنف دوم بود که با سقوط حکومت داوود خان و روی کار آمدن حکومت جمهوری دموکراتیک افغانستان و خیزشهای مردمی علیه آن، مکتب بسته شد و او از ادامۀ تحصیل بازماند. چند سالی را محروم از تحصیل سپری کرد تا اینکه مدارس دینی به جای مکتب رونق گرفت.
او برای ادامۀ تحصیل وارد مدرسۀ علوم دینی «امام صادق» مالستان با مدیریت عزیزالله علیزاده مالستانی شد، بعد از چهار سال، مدرسۀ امام صادق را به مقصد سنگماشه، مرکز جاغوری ترک کرد و یکونیم سال را در مدرسۀ علوم دینی «شهید بلخی» سنگماشه به تحصیل مشغول شد و در سال ۱۳۶۸ ش برای ادامۀ تحصیل به ایران رفت (اعتمادی، ۱۳۹۶). چمنشاه اعتمادی اوایل سال ۱۳۷۰ ش به اصفهان رفت و در مدرسۀ علمیۀ ذوالفقار اصفهان درسش را ادامه داد و نُه سال مقطع سطوح عالی را نزد استادانی همچون کلباسی، بهرهمند، میرحیدری، زارعان، نظری، ابطحی، سیدحسن امامی و سیداحمد امامی تحصیل کرد (اعتمادی، ۱۳۹۶). او در کنار تحصیل درسهای حوزوی در جلسات شعرای افغانستان مقیم اصفهان (با حضور قنبرعلی تابش و محمدشریف سعیدی) نیز شرکت میکرد و به تمرین شعر میپرداخت. شعر او با عنوان «سالهای درد» در رثای عبدالعلی مزاری چاپ شد (زکی، ۱۳۹۳، ج ۳،: ۳۶۵).
اعتمادی در تابستان سال ۱۳۷۸ ش به وطن بازگشت و در سال ۱۳۷۹ش ازدواج کرد. در همین سال، تدریس در علوم دینی را در مسجد قریه آغاز کرد. سپس با مشورت و همکاری بزرگان قریۀ شیبار، مدرسۀ علوم دینی رسول اکرم را بنا کرد که عمدۀ منابع مالی آن از طریق سهم امام تأمین میشد و مدیریت آن را نیز خود اعتمادی عهدهدار بود.
اعتمادی صرف و نحو، جلد ۱ و ۲ اصول فقه و جلد ۱ و ۲ لمعه را تدریس میکرد. در کنار تدریس، به سخنرانی و رسیدگی به دعاوی حقوقی مردم نیز میپرداخت و در خلال این مدت، از طریق کمیسیون تثبیت سویۀ علمای دینی، مدرک صنف چهارده را گرفت. اعتمادی علاوه بر تدریس و مدیریت مدرسه، به مدت چهار سال در لیسۀ عالی نسوان میرآدینه معلم بود. هنگامی که وزارت معارف افغانستان برای ارتقای سطح تحصیلی معلمان لیسه و کسب مدرک تحصیلی بالاتر، بورسیۀ تحصیلی دورۀ فشرده در ایران را فراهم کرد، او از این طریق و با همکاری جامعةالمصطفی به دریافت مدرک لیسانس در رشتۀ «علوم دینی _ عربی» موفق شد. در سال ۱۳۹۴ ش تحصیل خود را در رشتۀ علوم سیاسی در دورۀ ماستری آغاز کرد و ا کنون (سرطان۱۳۹۶ ش) در مرحلۀ پایاننامه است (اعتمادی، ۱۳۹۶).
چمنشاه اعتمادی در شانزدهمین (دومین دور پس از طالبان) انتخابات ولسی جرگۀ سال ۱۳۸۹ ش در ولایت غزنی کاندیدا شد و با کسب ۵۸۷۴ رأی از میان هفتاد رقیب به ولسی جرگه راه یافت و در پارلمان، عضو و منشی «کمیسیون مبارزه علیه مواد مخدر، مسکرات و فساد اخلاقی» است (اعتمادی، ۱۳۹۶). همچنین او علاوه بر سمت نمایندگی ولسی جرگه در حزب وحدت اسلامی افغانستان به رهبری محمدکریم خلیلی نیز عضویت دارد (آیتی، بیتا: ۱۴۷) و در این دوره از نمایندگی، سفرهای رسمی کاری به کشورهای فینلند، ترکیه، ایران، عربستان، ترکمنستان و ایتالیا داشته است. او در سال 1397 ش به عنوان عضو و سپس دبیر کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان برگزیده شد (مالستانی، ۱۳۹۸).
منابع: اعتمادی، چمنشاه. (۱۳۹۶). مصاحبۀ اینترنتی محمدجواد صفدری با چمنشاه اعتمادی. ارسالشده به دفتر دانشنامه. ۱۶ جوزا ۱۳۹۶؛ آیتی، عبدالقیوم. (بیتا). تأثیرگذاری شیعیان در ساختار سیاسی افغانستان (از محمدظاهر تا حامد کرزی). چاپ نشده؛ زکی، سلمانعلی.(۱۳۹۳). «سه دهه با شاعران معاصر غزنین قلمرو غزنویان (ماوراءالنهر)». در غزنی بستر تمدن شرق اسلامی (مجموعهمقالات). جلد ۳. تهران: عرفان. صص ۳۲۵ تا ۳۸۰؛ مالستانی، حسن. (۱۳۹۸).«یادداشت حسن مالستانی بر مدخل اعتمادی، چمنشاه». ارسال شده به دفتر دانشنامه. دلو ۱۳۹۸.