21 نوامبر, 2024

6 دیدگاه

  1. 1

    سید عبداللطیف سجادی

    سلام علیکم
    هر چند فرصتی پیش نیامده، دانشنامه هزاره را تورق کنم، تنها در فضای مجازی مرده باد، زنده بادهای را شنیدم و دیدم که بیشتر به شعار شباهت دارد تا نقد علمی و سازنده. بنا براین، نمی توان مثبت یا منفی قضاوت کرد. اما آنچه باور دارم این است که؛ اولا هر کار علمی ارزشمند و درخور ستایش است. ثانیا کار علمی هر چند قوی و با دقت صورت گیرد کم و کاستی های خودش را دارد و باید مورد نقد و ارزیابی قرار گیرد. در هر حال کلیت این کار درخور ستایش است و به نویسندگان و محققان دست مریزاد و خسته نباشید می گویم.
    اما ذکر چند نکته ضروری است.
    ۱) تلاش کنید دانشنامه عاری از گرایش ها و شعارهای حزبی، قومی، منطقوی و … باشد. به عبارت دیگر: ارزش دانشنامه در علمی بودن آن است. سعی کنی دانشنامه علمی و دانشنامه باشد. چه اینکه محققین ژرف نگر و دقیق صدها سال بعد نیز در بند بند، سطر سطر و کلمه کلمه دانشنامه شما غور خواهد کرد و اعتبار یا آدم اعتبار آن را اعلام خواهد نمود.
    ۲) کوشش کنید مجلد آماده شده دانشنامه را پیش از چاپ در اختیار محققین و اهل فهم از موافقین و مخالفین خود قرار داده و طالب نقد و بررسی شوید. نه تنها این، بلکه سمینارهای علمی نقد و بررسی تشکیل دهید تا کار تان از پختگی و استحکام لازم برخوردار شود.
    ۳) کار علمی کار فراگیر مرز نشناس و غیر متاثر از سلایق و گرایش های فردی است. مواظب باشید محتوای دانشنامه هزاره فراگیر و دارای گستره وسیعی باشد که حتی مرزهای مختلف مخالفین تان را فتح کند.
    ۴) هزاره زنده فکر و اندیشه ناب و خالص گذشته خویشتن است. دانشنامه هزاره باید ارزش های فکری، مذهبی، فرهنگی، تاریخی، شخصیت ها، اصطلاحات اسلامی و قومی هزاره را با رویکرد شیعی به نمایش بگذارد و نویسندگان نباید از غوغا سالاری جوانان احساساتی و متاثر از افکار افراطی متاثر شوند.
    ۵) مطالب دانشنامه باید طوری تنظیم شود تا برای قشر متوسط جامعه قابل فهم باشد.
    ۶) ضمن رعایت ایجاز نسخه های دیجیتالی دانشنامه هزاره در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
    نکاتی که در یک نگاه سطحی به نظر رسید مکتوب گردیده و صادقانه در اختیار نویسندگان قرار گرفت. امیدوارم خداوند برای نویسندگان توفیق کار علمی عمیق و دقیق مفید و جالب رضایت خداوند عنایت کند تا کار شان در دنیا برای خلایق مفید و در آخرت ذخیره برای خود شان باشد.
    سیدعبد اللطیف سجادی غزنوی
    مدرس سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم
    ۱۱ رمضان المبارک ۱۴۴۵ق = ۳ حمل ۱۴۰۳ ش

    پاسخ
  2. 2

    فهیم

    بدون غرض و مرض بگویم که جوابیه تان در مورد نقدها ضد و نقیض است گاهی خودتان سخن خودتان را نقض میکنید ، نکته مهم و امیدوار کننده بحث دیجیتالی شدن دانشنامه است که کاریست پسندیده به شرطی که شما نخواهید لجوجانه برخوردکنید میشود تمام کاستی هارا برطرف کرد یا به حداقل رساند .
    دفاعیه تان راجع به اشخاص ضعیف ‌ غیر قابل قبول است با وجود آن همین بیانیه تان اثبات میکند که سهل انگاری و گزینشی عمل کرده اید ، امید دررفع مشکل اقدام همه جانبه کنید میدانم کاریست مشکل و اساسی طبعا حساسیت برانگیز و تحمل و مدارا داشته باشید چون ساختن و اعمار هزینه میخواهد .
    اگر به قول تان عمل کنید و کجی هارا راست و نقدهارا بی غرض و مرض پذیرفتید این مهم به انجام درست می‌رسد درغیر آن باز همان آش است و همان کاسه که خیلی ها از نبود آن خرسند تر میشود .

    پاسخ
  3. 3

    سلمانعلی" ناوری "

    سلام خدمت دست اندرکاران بنیاد انشنامه هزاره.
    پیشنهاد من برای شما بزرگواران اینست که در رابطه به انتخاب سرگروه و اعضای تحقیق یک منطقه توجه جدی شود و یک راهکاری بسیار مشخص و واضح در قسمت انتخاب این افراد وجود داشته باشد. که چه کسی میتواند منحیث سروگروه یا عضو انتخاب شود. امیدوارم در این قسمت دقت بیشتر صورت گیرد. ممنون شما

    پاسخ
  4. 4

    ضيا حسن‌زاده

    شما انتقادات همه دوستان ناقید را رد کردید واز اين جواب بنظر میرسد که دانش نامه هزاره بدون اشکال ونقص است. نکاتی که ناقید در دنياي مجازی برای مخاطبان به نشر گذاشته واقعا نگران کننده است و اعتبار دانشنامه را زير سوال برده. امیدوارم که نقد ها را برسی کرده و به اشکالات دانشنامه رسیدگی گردد.

    پاسخ
  5. 5

    هدی

    سلام و خسته نباشید میگم به همه دست‌اندر کاران دانشنامه گران‌قدر هزاره. بسیار جامع پاسخ دادید و متوجه مسئولیت و فشاری که بر شماست شده‌ام کار شما را بسیار تحسین می‌کنم. نقد‌های غیر منصفانه و غیر علمی زیادی به دانشنامه هزاره وارد شده که از چشم خوانندگان باریک‌‌بین و منصف دور نمی‌ماند.
    بکوشید به کار خودتان ادامه دهید و از نقد های سازنده استفاده کنید مطمئنم همین دانشنامه روزی به گنج عظیمی برای تمام هزاره‌ها تبدیل می‌شود وجایگاه خود را پیدا میکند.

    پاسخ
  6. 6

    عبدالجلیل

    درنگی بر جوابیه بنیاد دانشنامه بر نقدها

    با اینکه بنیاد دانشنامه هزاره در جواب نقدهای موجود در مورد جلد اول این کتاب، از بازنگری شیوه نامه و چشم انداز نو در محتوا و پالیسی برای حفظ بی طرفی یادآوری نموده است و در برخی بخشهای دیگر نیز کوشیده با مغالطه نقدها را ناقص بخواند اما برای حفظ بی طرفی نتوانسته یک رویکرد روشن را تعریف نماید.

    با توجه به اختلافات درونی جامعه هزاره و تشتت و پراکندگی این جامعه، پیدا کردن یک منبع بی طرف تقریبا ناممکن است. اگر بنیاد دانشنامه هزاره واقعا در پی بی طرفی باشد پس باید در مورد سالهای جنگ داخلی در هزاره جات منابع تمامی جریان های موجود را در نظر گرفته و بدون قضاوت و اعمال سلیقه واقعیت ها را پیدا کند.

    در قسمت دسته بندی نقدها در دسته نقدهای سیاسی گفته شده که این نقدها با استفاده از تیوری توطئه و بدون دلیل مطرح شده و ارجاع دادن ضعف های داخلی به بیرون از خود و اتهام نسبت دادن امور به یک کشور خارجی در شبکه های اجتماعی خریدار پیدا میکند.
    اما آیا واقعا محیط بسته ایران و سیاست این کشور می‌تواند بر محتوا و جهت گیری سیاسی در دانشنامه بی تاثیر باشد؟
    واضح است که حتی در آزادترین کشورها هم اگر کتابی نوشته شود که شعارهای اصلی دولت آن کشور را به چالش بکشد، بدون شک سانسور خواهد شد چه رسد به ایران.
    آیا تشکیل احزاب هشتگانه توسط ایران جهت مدیریت جنگهای داخلی در هزاره جات، فشار آن کشور برای تشکیل حزب وحدت و امثال آن ارجاع ضعفهای داخلی به بیرون و بر اساس تیوری توطئه است یا واقعیت های تاریخی؟
    آیا فعالیت های اکبر پاریزی و اصغر شورابی (از کارمندان استخبارات ایران) در زمان جنگهای داخلی هزاره جات واقعیت تاریخی نیست؟
    آیا اگر آنگونه که در اکثر کتابهای چاپ ایران نوشته اند که مدیریت جنگ داخلی هزاره جات فقط به سیدمهدی هاشمی خلاصه میشود، واقعیت باشد، پس:
    ۱- آیا سیاست خارجی ایران توسط یک فرد مدیریت می‌شده است؟
    ۲- آیا شخص امام خمینی از آنچه در افغانستان می گذشته بی خبر بوده است؟
    ۳- آیا سیدمهدی هاشمی بخاطر جرایم ضد ایران اعدام شد یا بخاطر افغانستان؟
    و صد ها سوال دیگر که جواب دادن به آنها با اسناد و بدون مغالطه واقعیت ها را روشن خواهد کرد.

    در مورد از هم پاشیدن شورای اتفاق هم هیچکس منکر ضعف داخلی آن نیست، اما آیا تقویت احزاب مخالف از جانب ایران این روند را تسریع نکرد؟
    و در از هم پاشاندن شورای اتفاق منفعت و هدف ایران چی بود؟

    به هر صورتش اگر دانشنامه هزاره بخواهد یک روایت واقعبینانه از دو سه دهه اخیر در هزاره جات به جامعه تقدیم کند، اول باید مرکزیت خود را از ایران به یک کشور بیطرف انتقال دهد چون در محیط بسته ایران نوشتن واقعیت ناممکن است و ثانیا در مورد جنگهای داخلی فقط به منابع پاسداران جهاد، سازمان نصر و سایر احزاب ساخت ایران بسنده نکرده، از همه منابع ممکن استفاده نماید.

    یک موضوع را هیچگاهی فراموش نمیکنم و آن اینکه در سالهای قبل رادیو آزادی طی چند برنامه موضوع جنگ آمریکا با ایران از داخل افغانستان و موضع شیعیان افغانستان در این باره را به بررسی گرفته بود که چند وقت بعد از آن یکی از مقامات بلندپایه نظامی ایران مدعی تسلط استخباراتی در چندین ولایت افغانستان شد و به ادامه حملات نظامی داعش بر شیعیان افغانستان گسترش پیدا کرد و…
    روابط شیعیان افغانستان با ایران یک رابطه پیچیده بوده که ایرانی ها از نقطه نظر ارباب رعیتی و ابزاری به آن نگاه میکنند و به هیچ وجه منافع دراز مدت و آسایش شیعه افغانی برای شان مهم نیست. شیعیان افغانستان باید با توجه به شرایط جغرافیایی و سیاسی خود برای شان راهبرد تعریف کنند و این ممکن نیست مگر با بازخوانی دقیق گذشته و امکان سنجی نقاط ضعف و قوت و…
    مسئولیت تاریخی دانشنامه نویسان و روایت نویسان چند دهه اخیر نیز در برابر واقعیت های تاریخی برای شناخت بهتر شیعه افغانی از خودش بی نهایت مهم و ارزنده است. مگر اینکه آنها نیز بخواهند با مغالطه، اشتباهات تاریخی ایران در روابط با شیعیان افغانستان را نادیده بنگارند و با استفاده از منابع جریان های سیاسی وابسته به ایران به تبلیغ آنان بپردازند.

    و ما علینا إلا البلاغ

    پاسخ

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *